„Odporność plus” – Zupa z kurczaka bez ziemniaków. Jem i chudnę w oczach. W ciągu tygodnia minus 2 kg

Elementem każdej diety odchudzającej często są tradycyjne, lekkie i pożywne zupy. Dzięki zawartości warzyw i chudego mięsa są niskokaloryczne, niezwykle pożywne oraz stanowią skarbnicę witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.

Dziś pokażemy Ci przepis na pyszną, odżywczą zupę z kurczaka z dodatkiem imbiru i selera, które wykazują szereg właściwości zdrowotnych.

W tę zupę możesz wzbogacić swoją codzienną dietę. Z pewnością będzie stanowiła pyszny obiad, lunch lub podwieczorek.

Jeśli stosujesz dietę odchudzającą, pamiętaj, aby była odpowiednio zbilansowana pod kątem kaloryczności, zawartości składników odżywczych (białek, węglowodanów, tłuszczów, minerałów, witamin) i nawodnienia.

Wypijaj przynajmniej 2 litry wody dziennie i pokochaj aktywność fizyczną w odpowiedniej dla siebie formie (spacery, jogging, pływanie, jazda na rowerze, pilates). Prawidłowo zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna zapewnią Ci zdrowie i założony spadek masy ciała.

Poniżej przepis na zupę z kurczaka z dodatkiem warzyw, imbiru i niezwykle aromatycznych, świeżych ziół. Przygotuj ją razem z nami! Zaczynamy!

Składniki:

  • 1,5 – 2 litrów wody,
  • 300 gramów brokułu,
  • 300 gramów filetu z piersi kurczaka,
  • 1 średni korzeń selera,
  • 1 marchew,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • ulubione świeże zioła (natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano),
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, solimy,  wkładamy rozdrobnionego kurczaka i gotujemy.

Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Marchew ścieramy na tarce, cebulę kroimy w pół pierścienie, selera kroimy w kostkę, a brokuł dzielimy na bardzo drobne różyczki.

Dodajemy warzywa do garnka i gotujemy przez kolejne 5-10 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy olej roślinny.

Czekamy, aż zupa się zagotuje, dodajemy starty imbir, posiekane drobno zioła i wyłączamy ogień. Doprawiamy pieprzem i solą wedle uznania. Po lekkim ostygnięciu zupa gotowa do podania.

Jeśli spodobał Ci się nasz przepis, koniecznie podziel się nim ze swoimi znajomymi na portalach społecznościowych! Jesteśmy pewnie, że nasza zupa zasmakuje wszystkim Twoim przyjaciołom i członkom rodziny. Smacznego!