Ciasto po włosku „12 łyżek” – wymieszaj składniki i do piekarnika. Lepiej zapisz przepis bo będziesz do niego wracać

Oto przepis na wyjątkowe włoskie ciasto „12 łyżek”. Ten przepis wyjątkowo łatwo zapamiętać, gdyż główne składniki odmierzane są w łyżkach.

Dzięki temu nikt nie będzie miał problemu z przygotowaniem ciasta. Jest ono proste, ale słodkie, puszyste i delikatne. Można dowolnie urozmaicić jego smak ulubionymi dodatkami. Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie 30 minut.

Jeżeli chcesz uraczyć gości pysznym domowym wypiekiem – wypróbuj ten przepis. Ciasto zawsze się udaje! Będzie wspaniałym dodatkiem np. do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 3 jajka
  • po 12 łyżek: mąki pszennej, cukru, oleju słonecznikowego, mleka
  • pół cytryny
  • 8 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • cukier puder – do smaku

Przygotowanie:

Ubij jajka ze szczyptą soli – powinna powstać jasna, puszysta masa. Dosyp cukier i nadal ubijaj.

Dolej mleko, olej i sok z cytryny. Starannie wymieszaj całość. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz wymieszaj ciasto.

Wlej ciasto do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Możesz je też udekorować np. ulubionymi owocami, kakao, czekoladą czy lukrem. Będzie jeszcze pyszniejsze.

Smacznego!