„Wschodnia bajka” – pyszne ciasto z jabłkami. Babcia zdradziła przepis. Sekretem jest jeden składnik
Z uwagi na to, że jabłka to nasze lokalne owoce, szarlotka uchodzi za jedno z najpopularniejszych polskich deserów.
Oto przepis na pyszne i aromatyczne ciasto, o którym długo nie zapomnisz, a Twoi goście będą domagać się o recepturę!
Składniki do szarlotki
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 2 duże jabłka;
- 150 g mąki pszennej;
- 120 g cukru białego;
- 3 jajka;
- 50 g rodzynek sułtańskich;
- 150 g włoskich orzechów;
- 50 g suszonych moreli
- kieliszek koniaku;
- 65 ml oleju słonecznikowego;
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczkę cynamonu;
- cukier puder.
Czas na przygotowanie ciasta!
Dzień przed przyrządzeniem szarlotki umyj suszone owoce i osusz z nadmiaru wody. Morele podziel na małe kawałki i zalej koniakiem.
Dodaj do nich rodzynki – one też powinny nasiąknąć alkoholem. Alternatywą dla koniaku jest mocna, czarna herbata lub ciepła woda.
Orzechy włoskie rozgnieć i upraż na suchej patelni. Cukier połącz z cynamonem i tak przygotowaną mieszanką posyp orzechy.
Obierz jabłka ze skórki, pokrój na cienkie plasterki o grubości 2 mm. Posyp skrobią. W małym rondlu, na wolnym ogniu rozpuść masło.
Ubij jajka mikserem. Podczas czynności powoli dodawaj do nich cukier biały wymieszany z cukrem waniliowym. Do mieszanki wlej roztopione masło.
Wsyp mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż zobaczysz, że ciasto jest gładkie, a jego konsystencja przypomina gęstą śmietanę.
Okrągłą tortownicę wyściełaj pergaminem i posmaruj olejem.
Połowę ciasta powoli wlej do formy. Wyłóż orzechową mieszankę, połowę jabłek, odcedź suszone owoce, a uzyskany płyn rozprowadź po cieście.
Następnie wylej na jabłka pozostałą część ciasta, posyp orzechami, a na wierzchu ułóż resztę jabłek. Włóż do piekarnika i piecz przez 55 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.