Domowy chleb na kefirze bez drożdży i zakwasu – Godzina i gotowe. Oto przepis
Domowy chleb to wyjątkowy, pyszny i zdrowy wypiek. Jednak większość chlebów wymaga przygotowania zakwasu lub rozczynu drożdżowego, co jest czasochłonne.
Oto zaskakujący przepis na domowy chleb żytni. Przygotowuje się go z użyciem kefiru i sody oczyszczonej, dzięki czemu wcale nie wymaga dużego nakładu pracy.
Ten chleb jest bardzo zdrowy, przede wszystkim ze względu na dodatek otrąb i nasion.
Stanowi bardzo bogate źródło błonnika, który wspomaga pracę jelit i zapobiega nadwadze. Oprócz tego w porcji 100 g jest zaledwie 117 kcal – chleb mogą spożywać również osoby na diecie odchudzającej.
Dodatkowym atutem chleba żytniego na kefirze jest fakt, że można do woli urozmaicać przepis różnymi otrębami i nasionkami. Dzięki temu będzie nie tylko zdrowszy, ale też nabierze indywidualnego charakteru.
Już dziś wypróbuj ten przepis, by upiec prosty i pyszny chleb. Zadbaj o zdrowie swojej rodziny!
Potrzebne będą:
- mąka żytnia – 220 g
- kefir – 200 ml
- otręby owsiane (lub inne) – 40 g
- oliwa z oliwek lub inny olej roślinny – 2 łyżki
- sok z cytryny – 1,5 łyżeczki
- nasiona kolendry – 1,5 łyżeczki
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
- nasiona lnu, dyni lub inne, dowolne
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Kefir wymieszaj starannie z sodą oczyszczoną i sokiem z cytryny. Dodaj cukier oraz sól i mieszaj, aż się rozpuszczą.
Dodaj oliwę/olej i otręby, a także dowolną ilość nasion lnu. Przesiej do masy mąkę i zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i będzie lekko się lepić.
Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem lub wyłóż pergaminem. Rozłóż w niej ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40-60 minut, aż chleb będzie dobrze wypieczony.
Smacznego!
Ten przepis to jeden z najłatwiejszych sposobów na przygotowanie smacznego, pożywnego i niezwykle zdrowego ciemnego chleba.