Domowy chleb na kefirze bez drożdży i zakwasu – Godzina i gotowe. Oto przepis

Domowy chleb to wyjątkowy, pyszny i zdrowy wypiek. Jednak większość chlebów wymaga przygotowania zakwasu lub rozczynu drożdżowego, co jest czasochłonne.

Oto zaskakujący przepis na domowy chleb żytni. Przygotowuje się go z użyciem kefiru i sody oczyszczonej, dzięki czemu wcale nie wymaga dużego nakładu pracy.

Ten chleb jest bardzo zdrowy, przede wszystkim ze względu na dodatek otrąb i nasion.

Stanowi bardzo bogate źródło błonnika, który wspomaga pracę jelit i zapobiega nadwadze. Oprócz tego w porcji 100 g jest zaledwie 117 kcal – chleb mogą spożywać również osoby na diecie odchudzającej.

Dodatkowym atutem chleba żytniego na kefirze jest fakt, że można do woli urozmaicać przepis różnymi otrębami i nasionkami. Dzięki temu będzie nie tylko zdrowszy, ale też nabierze indywidualnego charakteru.

Już dziś wypróbuj ten przepis, by upiec prosty i pyszny chleb. Zadbaj o zdrowie swojej rodziny!

Potrzebne będą:

  • mąka żytnia – 220 g
  • kefir – 200 ml
  • otręby owsiane (lub inne) – 40 g
  • oliwa z oliwek lub inny olej roślinny – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1,5 łyżeczki
  • nasiona kolendry – 1,5 łyżeczki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • nasiona lnu, dyni lub inne, dowolne
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Kefir wymieszaj starannie z sodą oczyszczoną i sokiem z cytryny. Dodaj cukier oraz sól i mieszaj, aż się rozpuszczą.

Dodaj oliwę/olej i otręby, a także dowolną ilość nasion lnu. Przesiej do masy mąkę i zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i będzie lekko się lepić.

Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem lub wyłóż pergaminem. Rozłóż w niej ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40-60 minut, aż chleb będzie dobrze wypieczony.

Smacznego!

Ten przepis to jeden z najłatwiejszych sposobów na przygotowanie smacznego, pożywnego i niezwykle zdrowego ciemnego chleba.