Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Istnieją setki przepisów, wśród których na pewno znajdziemy taki, który przypadnie nam do gustu. Musimy także pamiętać, że spożywanie ryżu, równoznaczne jest z dostarczaniem naszemu organizmowi wielu cennych składników.
Stanowi on źródło białka i węglowodanów, a także witamin z grupy B, cynku, magnezu i błonnika, który pobudza jelita do działania.
Zawiera niewiele sodu, jest polecany chorym na cukrzycę i osobom mającym wrażliwe jelita, ale przede wszystkim ryż nie tuczy. Możemy go podać do kotletów z kurczaka, zjeść polany sosem, albo możemy przygotować go na wzór azjatycki.
Ryż wsyp do głębokiego garnka i zalej wodą. Możesz przepłukać ryż kilka razy, zanim zalejesz go wodą ostatecznie wodą, dzięki temu pozbędziesz się suchych ziaren, łupinek czy innych zabrudzeń, które mogły dostać się do środka.
Tak przygotowany ryż odstaw przykryty papierowym ręcznikiem na ok. 2 godziny. Równie dobrze możesz namoczyć go wieczorem i pozostawić na noc, albo namoczyć go rano i przygotować wieczorem.
Po tym czasie wylej wodę i napełnij garnek ponownie. Teraz ryż jest gotowy do gotowania.