Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Wypróbuj ten przepis, jeżeli chcesz zrobić naleśniki, a nie masz akurat mąki lub chcesz poczęstować osobę nietolerującą glutenu. Placki z tego przepisu wychodzą cieniutkie i delikatne, w niczym nie ustępują tradycyjnym naleśnikom.
Naleśniki nadziane słodkim serkiem i zapieczone posmakują każdemu. Będą rozpływać się w ustach i świetnie sprawdzą się zarówno jako obiad, jak i deser. Są też bardzo proste do wykonania.
Wymieszaj starannie jajka z cukrem. Dodaj skrobię i mieszaj, aż znikną wszystkie grudki. Wlej mleko i olej, jeszcze raz wymieszaj. Ciasto będzie dosyć rzadkie. Odstaw je na 15 minut.
Przygotuj nadzienie, ucierając twaróg z cukrem. Możesz dodać ulubione dodatki, np. rodzynki. Każdy naleśnik posmaruj masą serową i zwiń lub złóż w trójkąt.
Ułóż naleśniki w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i pokryj je dowolną ilością rozpuszczonego masła oraz śmietany. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut.