Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Często sięgamy po niego, robiąc pyszny barszczyk wigilijny lub przetwory na zimę. Ale buraki dostępne są przecież przez cały rok. Warto więc się z nimi zaprzyjaźnić.
Picie soku ze świeżego buraka lub spożywanie go w formie sałatek i surówek zwiększa w organizmie poziom hemoglobiny. Nieprzypadkowo więc zalecany jest wszystkim tym, którzy mają zbyt niski poziom żelaza we krwi lub borykają się z anemią.
Zobaczysz, że dzięki nim poprawi się Twoja kondycja, organizm będzie lepiej dotleniony, a zbędne kilogramy zaczną znikać w oczach. 100 g buraka to w końcu jedynie 43 kcal!
Ta sałatka łączy w sobie wszystkie dobrodziejstwa buraka, błonnik suszonych śliwek oraz witaminy zawarte w orzechach. Możesz wykorzystać orzechy włoskie, pekan albo nerkowce.
Śliwki namocz w ciepłej wodzie. Buraka ugotuj w skórce lub upiecz zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku. Po ostudzeniu obierz i zetrzyj na tarce.
Następnie śliwki i orzechy drobno posiekaj, czosnek przepuść przez praskę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dopraw tak, jak lubisz najbardziej.