Pasta kanapkowa to bardzo pyszny pomysł na przygotowanie kanapki. Smarowidło jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, może składać się z najróżniejszych połączonych ze sobą składników, ma gęstą konsystencję.
Szczególnie smaczna, a nawet lecznicza w sezonie jesiennym i zimowym jest pasta czosnkowa. Czosnek to warzywo, które jest uznawane za naturalny lek przy przeziębieniu. Połączony z przyprawami ma doskonały smak.
Przygotowanie pasty czosnkowej nie jest skomplikowane. Potrzebne składniki to:
- 250 g czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Obrany czosnek należy zmiksować w blenderze. Do masy dodać łyżeczkę soli (najlepiej różowej tybetańskiej z mikroelementami) i łyżeczkę soku z cytryny oraz 30ml oliwy z oliwek.
Można opcjonalnie dodać przyprawy ziołowe, np.: pieprz czarny i cytrynowy, oregano, bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do suchych, wysterylizowanych słoiczków najlepiej o pojemności 250ml lub 300ml, aby pastę można było zużyć jednorazowo z jednego słoiczka. Pozostałe będą świeże i gotowe do wykorzystania w późniejszych terminach.
Również można sporządzić wersję pasty z koprem i octem jabłkowym. Do tej opcji trzeba przygotować:
- 250 g czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 30 ml oliwy roślinnej lub z oliwek
- 2 gałązki kopru
Przygotowanie
Obrany czosnek należy zmiksować w blenderze. Do masy dodajemy posiekany koper, sól, ocet jabłkowy, olej roślinny lub oliwę z oliwek.
Ponownie miksujemy wszystkie składniki. Zawartość przekładamy do słoików wysterylizowanych i suchych i górną warstwę dopełniamy oliwą.