Babciny przepis na odporność – Pasta czosnkowa na kanapki. Robię od lat

Pasta kanapkowa to bardzo pyszny pomysł na przygotowanie kanapki. Smarowidło jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, może składać się z najróżniejszych połączonych ze sobą składników, ma gęstą konsystencję.

Szczególnie smaczna, a nawet lecznicza w sezonie jesiennym i zimowym jest pasta czosnkowa. Czosnek to warzywo, które jest uznawane za naturalny lek przy przeziębieniu. Połączony z przyprawami ma doskonały smak.

Przygotowanie pasty czosnkowej nie jest skomplikowane. Potrzebne składniki to:

  • 250 g czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Obrany czosnek należy zmiksować w blenderze. Do masy dodać łyżeczkę soli (najlepiej różowej tybetańskiej z mikroelementami) i łyżeczkę soku z cytryny oraz 30ml oliwy z oliwek.

Można opcjonalnie dodać przyprawy ziołowe, np.: pieprz czarny i cytrynowy, oregano, bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę przełożyć do suchych, wysterylizowanych słoiczków najlepiej o pojemności 250ml lub 300ml, aby pastę można było zużyć jednorazowo z jednego słoiczka. Pozostałe będą świeże i gotowe do wykorzystania w późniejszych terminach.

Również można sporządzić wersję pasty z koprem i octem jabłkowym. Do tej opcji trzeba przygotować:

  • 250 g czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 30 ml oliwy roślinnej lub z oliwek
  • 2 gałązki kopru

Przygotowanie

Obrany czosnek należy zmiksować w blenderze. Do masy dodajemy posiekany koper, sól, ocet jabłkowy, olej roślinny lub oliwę z oliwek.

Ponownie miksujemy wszystkie składniki. Zawartość przekładamy do słoików wysterylizowanych i suchych i górną warstwę dopełniamy oliwą.

Wszystkie przygotowane słoiki z pastą należy przechowywać w lodówce. Pasta będzie doskonałą bazą do kanapek.