Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Nie raz zdarza się, że mięso, które mamy w planach upiec, mimo naszych ogromnych starań, wychodzi albo surowe, albo przypalone, albo po prostu suche i niesmaczne. Istnieje jednak kilka sposobów, w wyniku których wychodzi nam bardzo dobre i soczyste mięso.
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, jakiej wielkości jest dany kawałek mięsa – w końcu im większy, tym trudniej jest je odpowiednio dosmażyć wewnątrz. Wizualnie może i zda egzamin, ze względu na dobrze przypieczone krawędzie, ale w środku będzie niezjadliwe.
Marynowanie to podstawa w przyrządzaniu mięsa. Wszelkiego rodzaju przyprawy i zioła zwiększają jego aromat i soczystość. Musztarda, miód, czosnek czy smalec to tylko kilka z wielu możliwości doprawienia mięsa.
Ważne jest, aby w wybranych przyprawach natrzeć mięso dzień przed gotowaniem, najlepiej wieczorem. Oczywiście po tym zabiegu, trzeba umieścić mięso z powrotem w lodówce.
Chcąc uniknąć efektu gumowatego mięsa, warto jest je również podsmażyć na patelni przed rozpoczęciem procesu pieczenia. Łatwo jest zobaczyć, kiedy zakończyć podsmażanie, a rozpocząć pieczenie, ponieważ mięso zacznie uzyskiwać złoty kolor.
W przypadku zbyt dużych mięs nie mieszczących się na patelni, trzeba włożyć mięso od razu do piekarnika rozgrzanego już wcześniej do temperatury minimum 220 stopni, a zmniejszyć temperaturę dopiero wtedy, gdy osiągnie oczekiwany przez nas złotawy kolor.