Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
To bogactwo błonnika, który, jak powszechnie wiadomo, przyspiesza metabolizm, a tym samym pomaga w walce z tłuszczem. Warto więc sięgać często po płatki owsiane, brązowy ryż oraz chleb razowy.
Orzechy, choć dość kaloryczne, to źródło zdrowych tłuszczy, wpływają na pamięć za sprawą odpowiednich składników odżywczych. Wystarczy jeść pół garści orzechów dziennie.
Ryby słyną ze swej zdrowotności, ale warto wspomnieć, że dziki łosoś jest wyjątkowo cennym źródłem kwasów tłuszczowych obniżających poziom złego cholesterolu. Nasza dieta powinna być także urozmaicona przez tuńczyk, śledzie i makrele.
Najzdrowsza dla serca dieta śródziemnomorska oparta jest na oliwie z oliwek. Obniża ona poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko zawału serca, aż o 41%!
Jedna filiżanka dziennie zielonej herbaty z pewnością przyczyni się do poprawy naszego samopoczucia. Wszystko za sprawą zawartych w niej przeciwutleniaczach, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu oraz przyspieszają metabolizm tłuszczów.
Badania jasno informują, że poranna kawa pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca nawet o 20%. Trzeba jednak znać umiar i ograniczyć się do maksymalnie dwóch filiżanek dziennie.
Prawdziwy sok wyciśnięty z pomarańczy to bomba przeciwutleniaczy. Ponad to, sok obniża ciśnienie krwi. Wystarczą dwie szklanki dziennie świeżego, naturalnego soku pomarańczowego, aby dodać sobie energii na cały dzień.