Przepyszna przekąska z cukinii, którą każdy pokocha! Lepsza niż jakiekolwiek kotlety
Przepyszna przekąska z cukinii, którą każdy pokocha!
Chrupiąca przekąska z cukinii jest bardzo prosta w przygotowaniu, a ponadto wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno. Cukinia zyska niepowtarzalny smak dzięki pieczeniu jej w piekarniku.
Tak przygotowana cukinia jest zdrowa i dietetyczna. Niżej zamieszczono dwa warianty na jej przygotowanie, tak, abyś sam mógł wybrać wygodniejszą dla siebie opcję.
Wariant pierwszy – cukinia w bułce tartej
Składniki:
- 2-3 młode cukinie
- 1 łyżka bułki tartej lub sezamu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- opcjonalnie pół łyżeczki chmielu suneli.
Przygotowanie:
Cukinie pokrój w małe kawałki. Następnie posól i odstaw na 15 minut. Gdy ten czas minie, sok, który wypuściły cukinie odcedź, a cukinie otrzyj papierowym ręcznikiem. W
syp cukinię wraz z mąką do foliowej torebki, po czym zawiąż i potrząsaj w celu wymieszania zawartości. Następnym krokiem jest przygotowanie w osobnej misce bułkę tartą lub sezam z przyprawami i ubicie jajek ze śmietaną oraz odrobiną soli.
Zanurz cukinię w jajkach i śmietanie, a potem obtocz je w panierce. Tak przygotowane kawałki cukinii ułóż w równych odstępach na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200-220 stopni przez około 15 minut. Przekąska gotowa!
Wariant drugi – cukinia z przyprawami
Składniki:
- 3-4 młode cukinie
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- 50 g twardego sera
- 1 łyżeczka oleju roślinnego.
Przygotowanie:
Pokrój cukinie na plasterki o długości 5 cm i dokładnie posól. Następnie utrzyj ser na tarce o drobnych oczkach i przeciśnij czosnek przez praskę. Do osobnego naczynia wlej olej rośliny i wsyp paprykę i sól.
Dodaj do tego starty ser oraz czosnek. Zmieszaj wszystkie składniki. Przygotuj blachę do pieczenia, potrzebną do pieczenia cukinii. Obtocz plasterki cukinii w przyszykowanej panierce i rozłóż na blasze.