Przepis na Rumuńskie gołąbki – o wiele smaczniejsze niż te tradycyjne. Obłędny smak

Ugotuj ryż na półtwardo. Następnie pokrój lub zetrzyj na tarce marchew oraz cebulę pokrój w małą kostkę.

Przygotowane w ten sposób warzywa usmaż na patelni. Dodaj ryż, wymieszaj, a następnie mięso. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przejdź do nakładania farszu na liście kapusty, a następne zawiń je tak jak klasyczne gołąbki.

Przygotuj naczynie żaroodporne, posmaruj tłuszczem i wyłóż do niego nadziane i zawinięte liście kapusty. Następnie zalej je 125ml wody i włóż je do nastawionego na 200 stopni piekarnika na 25 minut.

W czasie pieczenia gołąbków przygotuj sos. Do naczynia włóż pokrojone pomidory, drobno pokrojony czosnek, zetrzyj ser oraz dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj, dodaj zioła i tak przygotowanym sosem zalej gołąbki.

Piecz bez przykrycia kilkanaście minut. Smacznego!

Czytaj dalej