Pyszne tureckie bułeczki z patelni – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Dzisiaj przed Wami odsłona tureckich bułeczek pieczonych na patelni.

Przygotowane są z ciasta drożdżowego, dzięki czemu są puszyste, miękkie i rozpływają się w ustach. Kto przyrządzi je dziś razem ze mną?

SKŁADNIKI:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 240 mililitrów mleka
  • 200 mililitrów oleju słonecznikowego
  • 10 gram koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 gram drożdży

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drożdże pokrusz i połącz z 150 ml oleju, mlekiem, solą i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto, które powinno mieć miękka konsystencję. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na osiem równych części.  z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę i włóż na nasmarowaną olejem patelnię. Po raz drugi odstaw ciasto, aby jeszcze trochę urosło (kilkadziesiąt minut).

Aby upiec bułeczki umieść patelnię wraz z nimi na małym ogniu i przykryj pokrywką. Gotuj je tak długo, aż będą zarumienione od dołu.