Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Przygotowane są z ciasta drożdżowego, dzięki czemu są puszyste, miękkie i rozpływają się w ustach. Kto przyrządzi je dziś razem ze mną?
Drożdże pokrusz i połącz z 150 ml oleju, mlekiem, solą i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto, które powinno mieć miękka konsystencję. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na osiem równych części. z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę i włóż na nasmarowaną olejem patelnię. Po raz drugi odstaw ciasto, aby jeszcze trochę urosło (kilkadziesiąt minut).
Aby upiec bułeczki umieść patelnię wraz z nimi na małym ogniu i przykryj pokrywką. Gotuj je tak długo, aż będą zarumienione od dołu.