Zdrowotna moc korzeni – potwierdzone przez znaną zielarkę – przywracają chrząstkę i wnikają w stawy – lepsze niż chemia

Elena Fedorovna jest zdania, że łopian leczy wszelkie choroby onkologiczne. Jest również przydatny w leczeniu cukrzycy, zapalenia oskrzeli, zapalenia zatok, wspomaga pracę stawów, serca i układu krwionośnego.

Twierdzi ona także, że korzeń łopianu jest w stanie wyleczyć zapalenie wątroby typu C w ciągu 2-3 miesięcy. Łagodzi on stany zapalne pęcherzyka żółciowego, pomaga na kamienie żółciowe i nerkowe.

Świetnie sprawdza się również w problemach dermatologicznych stosowany na skórę z oparzeniami, ranami, ropniami, łuszczycą, odleżynami, toczniem rumieniowatym oraz zatrzymuje wypadanie włosów.

Jak stosować?

Korzenie roślin mają najwięcej właściwości leczniczych wczesną wiosną, ale można również stosować te zebrane jesienią. Po wykopaniu należy je umyć i osuszyć.

Aby przygotować leczniczy napar, najpierw należy 1 łyżkę posiekanych korzeni zalać wrzątkiem i gotować przez 10 min. Następnie odstawić je na 2 godziny. Wywar należy odcedzić i pić 3 razy dziennie po 1/2 łyżki, na 10-15 minut przed posiłkiem.

Można przygotować mieszankę trzech korzeni lub pić je naprzemiennie: tydzień korzeń łopianu, następnie tydzień mniszek lekarski i tydzień trawę pszeniczną.

Według Eleny Zaitsevy kuracja ziołami powinna trwać przez miesiąc, następnie należy zrobić 5 dni przerwy i powtórzyć kurację. Leczenie ostrej choroby może trwać od 3 do 5 miesięcy.

Czytaj dalej