Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Zrazy wychodzą przepyszne i delikatne. Smak mięsa doskonale się komponuje z roztopionym serem i ogórkiem kiszonym. Nikt nie zdoła im się oprzeć. Oprócz tego ich przygotowanie jest łatwe i nie wymaga dużego doświadczenia.
Można ją podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem czy makaronem. Zrazy świetnie się sprawdzą zarówno na stole świąteczny, jak i podczas codziennego obiadu.
To doskonała propozycja dla miłośników mięsa wieprzowego, którzy lubią próbować go przyrządzonego na różne sposoby.
Umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cienkie plasterki. Porozbijaj je za pomocą tłuczka, aby były możliwie jak najcieńsze. Każdy kawałek dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny i pieprzem. Odstaw mięso na ok. 30 minut.
Rozłóż kotlety na równej powierzchni. Przy brzegu każdego umieść kawałek ogórka i trochę sera. Zawiń, zabezpiecz nitką i dodatkowo wykałaczką.
Rozgrzej na patelni olej. Smaż zrazy, by były rumiane z obu stron. Następnie ułóż je w naczyniu do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 12 minut.